În cadrul activității ”Furnizarea serviciilor de orientare, consiliere si asistenta educațională pentru elevi și familiile acestora” se desfășoară programul ”Școala altfel”, grupul țintă fiind format din 460 de elevi cu risc de abandon școlar, împreună cu 460 de părinți, însumând un total de 23 grupe de elevi și 23 de grupe de părinți.
Programul presupune desfășurarea întâlnirilor zilnice, după programul școlar, între profesori/traineri, elevii cu risc de părăsire a educației și părinții/tutorii lor, cu scopul de a derula activități educaționale dedicate conștientizării rolului esențial pe care îl joacă educația în viitorul profesional al copiilor. De asemenea, elevii și părinții/tutorii sunt consiliați și ajutați să găsească metode de reducere a abandonului școlar. In plus, elevii sunt ajutați la teme, sprijiniți și integrați social în grupa din care fac parte.
Programul educațional cuprinde: supraveghere și îndrumare în efectuarea temelor, recuperare pentru elevii cu dificultăți cognitive, emoționale, tulburări de limbaj prin activități remediale, consiliere, activități de dezvoltare pentru elevii capabili de performanță, autocunoaștere, activități practic-aplicative pe diferite domenii (arte, științe, tehnologii, sport), proiecte tematice propuse de copii, părinți sau cadre didactice, drumeții, excursii, vizionări de spectacole.
În vederea desfășurării optime a programului, elevilor li se asigură 1 masă/zi.
Fiecare unitate de învățământ în care se desfășoară programul ”Școala altfel” a fost dotată cu un set educațional multimedia interactiv:
În cadrul programului educațional ”Școala altfel” fiecare elev a beneficiat de o masă pe zi și un ghiozdan cu rechizite școlare:
Pregătirea, organizarea și desfășurarea programului pentru componenta preventivă
În cadrul activității ”Furnizarea serviciilor de orientare, consiliere și asistență educațională pentru elevi și familiile acestora” se desfășoară programul ”Școala altfel”, grupul țintă fiind format din 460 de elevi cu risc de abandon școlar, împreună cu 460 de părinți, însumând un total de 46 grupe de elevi și 46 de grupe de părinți.