Acest site este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013
Un viitor mai bun prin educație!
"Educația nu este o pregatire pentru viață, ci insăși viața." John Dewey

Despre proiect

Obiectivul general al proiectului consta in prevenirea si corectarea fenomenului de parasire timpurie a scolii pentru componenta remediala/corectiva formata din 360 de pers. si pentru componenta preventiva formata din 610 pers., prin adoptarea unor strategii, planuri de actiune, abordari informatice moderne (TIC) si programe educationale integrate de furnizare a competentelor si abilitatilor de baza, intr-un sistem educational deschis si incluziv, in contextul dezvoltarii durabile a societatii informationale bazata pe cunoastere si progres tehnologic din regiunile Nord-Est, Sud-Est.

Grupul tinta al proiectului este format din 970 de pers. provenind atat din zona urbana cat si din zonele rurale, din regiunile Nord-Est, Sud-Est. Structura grup tinta este: 230 de elevi cu risc de parasire timpurie a scolii, 230 parinti/tutori ai elevilor cu risc de parasire timpurie a scolii, 360 de pers. care au parasit timpuriu scoala, 150 personal implicat in dezv. programelor de prevenire a fenomenului de parasire a scolii. Obiectivul este in concordanta cu tintele POSDRU si DMI 2.2 si contribuie la indeplinirea obiectivelor acestui domeniu major de interventie prin atingerea ambelor tipuri de activitati, remedial/corective si preventive, facand uz de instrum. si solutii precum adoptarea unor strategii potrivite, elaborarea planurilor de actiune, respectiv oferirea de programe integrate de educatie de tip „a doua sansa”, respectiv „scoala altfel”, promovarea principiului egalitatii de sanse si utilizarea tehnologiilor moderne.

Aceste activitati urmaresc, pe de o parte, a deschide si mentine accesul elevilor, cu risc de parasire timpurie a sistemului scolar (mai ales indivizi din populatia roma, pers. cu dizabilitati, locuitori ai mediilor rurale precum si alte categorii de grupuri vulnerabile), la o educatie de buna calitate (de acelasi nivel cu alte programe de educatie considerate calitative), furnizarea serviciilor de orientare si consiliere atat pentru copii, cat si pentru parintii lor, predare centrata pe elev si folosirea instrum.lor inovatoare de invatare. Activitatile au ca finalitate reintegrarea in educatie (iar ulterior in piata muncii) a pers. care au abandonat studiile obligatorii.

Proiectul se desfasoara pe o perioada de 18 luni iar rezultatele se concretizeaza, pe de o parte, prin eliminarea/reducerea gradului de risc ca elevii sa paraseasca scoala, prin informarea si constientizarea parintilor/tutorilor de importanta primirii unei educatii elementare, prin cresterea calif. personalului implicat in dezv./implementarea progr. de prevenire a abandonului scolar, iar pe de alta parte, se concretizeaza prin scaderea numarului de pers. ce nu au absolvit invatamantul obligatoriu din zonele de implementare, respectiv numarul de pers. aflate in abandon scolar.

Implementarea proiectului vizeaza urmatorele directii strategice de actiune:

  • Elab. instrum. (materiale/ghiduri/suporturi de curs) pentru formarea personalului implicat in dezv. si implementarea programelor de educatie de tip „A doua sansa” si a progr. de prevenire a fenomenului de parasire a scolii.
  • Formarea personalului implicat in dezv. si implementarea programelor de educatie de tip „a doua sansa” si a programelor de prevenire a fenomenului de parasire a scolii (activitatea eligibila fiind activitatea 11 din ghid pentru componenta preventiva).
  • Realizarea unui ghid transdisciplinar pentru cursanti – va cuprinde module din trunchiul comun cuprinse in planul cadru pentru programul “A doua sansa” si va pune accent pe aplicatii care sustin dezv. abilitatilor si competentelor practice.
  • Realizarea cursurilor de la programul “A doua sansa” in format multimedia, urmand ca ele sa fie predate de catre pers. avizate.
  • Derularea progr. “A doua sansa”.
  • Derularea progr. de orientare si consiliere pentru elevi cu risc de abandon si parintii/tutorii acestora (scoala dupa scoala).
  • Desf. Campanie Alege educatia!, media si online